Η Πάτρα

patra-2
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Η Πάτρα ανήκει στην κατηγορία των πόλεων εκείνων που δεν σε κερδίζουν με την πρώτη επαφή. Η οικοδομική μανία, των τελευταίων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία συντονισμένων δράσεων ανάδειξης της πολιτισμικής της κληρονομιάς, έδωσαν στην πόλη την εικόνα ενός μέσου αστικού κέντρου σαν τα δεκάδες άλλα που υπάρχουν στην χώρα, αλλά και γύρω από την Μεσόγειο. Μία όμως πιο προσεκτική και ερευνητική ματιά θα αλλάξει, μάλλον γρήγορα, την πρώτη αυτή άποψη του επισκέπτη.

4
Το εσωτερικό του θεάτρου Απόλλων

Ευτυχώς, μία ιστορία περισσότερο από 5000 χρόνων, το αποτύπωμα που άφησαν Αχαιοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί και άλλοι λαοί , το διαχρονικό ανακάτεμα πολιτισμών λόγω της εμπορικής δραστηριότητας, ο πλούτος και η εισαγωγή ιδεών και καινοτομιών  που έφταναν στο λιμάνι της μαζί με τα προϊόντα…., δεν μπορούν να κρυφτούν από την σύγχρονη δραστηριότητα  ή την σύγχρονη αδράνεια.

1            2
Αχαϊα Κλάους                                                                            Η είσοδος του οινοποιείου

Επιπλέον η γεωγραφική θέση, και τα φυσικά χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής, που επιτρέπουν καλοκαιρινές και χειμερινές αποδράσεις, θα βοηθήσουν τον επισκέπτη, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του για την πόλη.

Στην ανάρτηση αυτή θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους συμμετέχοντες στις πανελλήνιες σκακιστικές οργανώσεις, ερεθίσματα ώστε εκτός από σκακιστές, συνοδοί προπονητές κλπ να γίνουν για λίγο – ή για περισσότερο – τουρίστες ή/και περιηγητές της πόλης και της γύρω περιοχής.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Η πόλη ιδρύεται το 1082 π.X. από τον Λάκωνα Πατρέα, ωστόσο ανθρώπινη δραστηριότητα, εντοπίζεται αρχαιολογικά, τουλάχιστον 2000 χρόνια νωρίτερα.  Η ίδρυση της Αχαϊκής Συμπολιτείας, η σταύρωση του Αποστόλου  Ανδρέα, η ύψωση του λαβάρου της επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό αποτελούν μερικά από τα πιο γνωστά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την πόλη. Για ουσιαστική αναφορά στην Ιστορία της Πάτρας μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων (Ιστορία της Πάτρας) αλλά και στο Wikipedia (Ιστορία της Πάτρας)

5                 6
  Ρωμαϊκό Ωδείο – Εσωτερικό                                                      Ρωμαϊκό Ωδείο – Πρόσοψη

Η συνεχή παρουσία λαών και πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου, έχει δωρίσει στην πόλη αρχαιολογικά μνημεία και εκθέματα τα οποία αξίζουν της προσοχής του επισκέπτη με «ανησυχίες». Μερικά τέτοια είναι το μεσαιωνικό κάστρο, το ρωμαϊκό ωδείο, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, το κάστρο του Ρίου, το πηγάδι του Απόστολου Ανδρέα και το νέο αρχαιολογικό μουσείο. Πληρέστερη αναφορά στα αρχαιολογικά αξιοθέατα της πόλης στην ιστοσελίδα (Αξιοθέατα)

Στα μνημεία – αξιοθέατα της πιο πρόσφατης ιστορίας δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν, το Δημοτικό Θέατρο «Aπόλλων» έργο του διασήμου αρχιτέκτονα Τσίλλερ , η οινοποιία της Achaia Claus όπου φυλάσσεται το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η μαυροδάφνη του 1873, και η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου η πιο διάσημη, ίσως, σύγχρονη γέφυρα της χώρας.

3
Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης (Ρίου- Αντιρρίου)

Η γύρω περιοχή

Σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα, σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αφορμές για καλοκαιρινές και χειμερινές αποδράσεις. Στην περιοχή των Καλαβρύτων αξίζει να ταξιδέψετε με τον οδοντωτό, να επισκεφτείτε το σπήλαιο των λιμνών τα μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και τις Αγίας Λαύρας ή απλά  να χαρείτε τα πηγές, τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής. Κινούμενοι ανατολικά προς το Αίγιο θα βρείτε δροσερές κοσμικές ή απόμερες παραλίες, γραφικά χωριά και καλό φαγητό. Για πιο ζεστές θάλασσες μπορείτε να κινηθείτε νότια στην παραλία της Καλόγριας και το δάσος της Στροφυλιάς. Τέλος μην ξεχάσετε να πάτε «απέναντι» όπου το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου και οι γύρω παραλίες θα σας κρατήσουν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά υπολογίζετε.

Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους

http://achaia.topodigos.gr/info/sightseeing

http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=30825&subid=2&pubid=64106064


Περιπλάνηση στην πόλη


Για όσους θέλουν να κινηθούν μέσα στην πόλη θα πρέπει να έχουν υπόψη τους:

Την περιοχή κάτω από το κάστρο με τα στενάκια ανηφορικά ή κατηφορικά (οι απόψεις διίστανται) δρομάκια , τις σκάλες της Αγίου Νικολάου, την Ηφαίστου και τις σκάλες της Γεροκοστοπούλου για λίγο γραφικότητα, «να δούμε κόσμο» αλλά «και να μας δουν», φαί και ποτό.

Τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και την μακρόστενη πλατεία των Τριών Ναυάρχων για, εμπορικά μαγαζιά, καφέ, ποτό και «πασαρέλα».

Τα «πελεκανέικα» και όλο το παραλιακό μέτωπο βόρεια του παλαιού λιμανιού για βόλτα στην παραλία, φαί (κυρίως ψαροταβέρνες), καφέ και ποτό.

Τα ίδια χαρίσματα έχει και η παραλία του Ρίου με το πλεονέκτημα ότι είναι κοντά στο χώρο των αγώνων.

Και για όσους θέλουν να «κάψουν» λίγη βενζίνη παραπάνω τα Βραχνείκα και το Μονοδέντρι παρέχουν πολλές ταβέρνες και καφέ επάνω στην παραλία.

8
Οι σκάλες της οδού Αγ. Νικολάου

Στα πολιτιστικά .. ψάξτε για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο Ρωμαϊκό Ωδείο, για θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ ή μίας από τις πολλές ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, εκθέσεις ζωγραφικής στο αρχαιολογικό μουσείο ή στην αγορά Αργύρη και κινηματογράφο στον πολυχώρο της Veso Mare.

Αντί επιλόγου

Τα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των σημείων που θα  περιελάμβανε ένας πλήρης οδηγός της πόλης. Ο στόχος μας όμως ήταν να δώσουμε αφορμές.

Η Πάτρα είναι τελικά μία πόλη που μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη τόσο με τα αξιοθέατα όσο και με τους ρυθμούς της ζωής της (μην ξεχνάμε ότι είναι από τις μεγαλύτερες φοιτητο-πόλεις της χώρας). Δοκιμάστε την και μάλλον δεν θα σας απογοητεύσει.

7
Οδός Ηφαίστου