ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

“Δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για τις συμμετοχές και αποτελέσματα των παικτών μας σε Βαλκανικούς Αγώνες ούτε για τους άλλους αγώνες της Εθνικής μας. Δεν υπάρχει επίσης πουθενά γραμμένο πόσους αγώνες έδωσε μέχρι τώρα η Εθνική, ποιοι σκακιστές αγωνίστηκαν μέχρι τώρα με τα χρώματά της, πόσες συμμετοχές είχε ο καθένας κ.ά. Πρόκειται για μία εργασία ασφαλώς εκτενέστατη, η οποία όμως πρέπει κάποτε να γίνει” (Τ. Σιαπέρας “ΤΟ ΜΑΤ” Αρ.3/1982).

Όταν πριν από αρκετά χρόνια διάβαζα το παραπάνω κείμενο, συναισθήματα λύπης αλλά και χαράς με γέμισαν. Λύπης γιατί πραγματικά δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα για τις Εθνικές μας Ομάδες και χαράς γιατί ήλπιζα ότι η ΕΣΟ θα ευαισθητοποιούταν και θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει αυτό το πολύτιμο αρχείο. Δυστυχώς, στα χρόνια που πέρασαν, τίποτα απολύτως δε συνέβη. Στις αρχές του 1988, σκέφτηκα ότι η ΕΣΟ γιορτάζει τα σαράντα της χρόνια (1948-1988). Όμως από την ιστορία της ελάχιστα πράγματα είχαν διασωθεί, αποτέλεσμα της ανοργανωσιάς που υπήρχε.

Έτσι, αποφάσισα να προσφέρω κάτι κι εγώ, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που μόχθησαν και πρόσφεραν στις Εθνικές μας Ομάδες και στα Πρωταθλήματα Ελλάδας, αλλά και μία βαριά κληρονομιά στους μελλοντικούς. Φυσικά, όταν αποφάσισα να ξεκινήσω την έρευνά μου, γνώριζα τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσίαζε, αλλά πίστευα ότι άξιζε τον κόπο. Έτσι άρχισαν οι επισκέψεις στις προσωπικές βιβλιοθήκες πολλών επώνυμων σκακιστών, εξέταση παλιών εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, τηλέφωνα στο εσωτερικό και εξωτερικό κ.ά.

Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και έτσι αντάμειψε την προσπάθειά μου. Οι Εθνικές μας Ομάδες απόκτησαν την ιστορία τους και την ταυτότητά τους. Με μεγάλη αίσθηση υπερηφάνειας, παραδίδω την έρευνά μου στον σκακιστικό κόσμο και προτρέπω τους νέους και νέες διεθνείς μας να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στις Εθνικές μας Ομάδες. Κλείνω με την ευχή στις ομάδες μας, να αποκτήσουν ρόλο πρωταγωνιστικό και να μην περιορίζονται σε μέτρια αποτελέσματα με σποραδικές εκλάμψεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Βυζαντιάδη Λάζαρο(+), Γαβριλάκη Νίκο, Δρεπανιώτη Παναγιώτη, Σακελλαρόπουλο Θεόδωρο (+), Σιαπέρα Τριαντάφυλλο (+), Σκαλκώτα Νίκο, Τρικαλιώτη Γιώργο και  Τσούρο  Γιώργο. Χωρίς την  πραγματικά πολύτιμη βοήθειά τους, η έρευνα αυτή δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί.

Φυσικά δε μπορώ να μην αναφέρω την εξαιρετική εργασία του καλού μου φίλου Χρήστου Μπούσιου, που έφτιαξε το πρώτο πρόγραμμα διαχείρισης των αρχείων (Μορφή MSDOS 1991 – 2002).

Επίσης, θα ήθελα να παρακαλέσω όσους έχουν κάποιο στοιχείο που μπορεί να διέφυγε της προσοχής μου και θέλουν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν κάτι, να επικοινωνήσουν μαζί μου. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις προτάσεις τους.

Αθήνα 1991 – 2009

IGM Στράτος Γρίβας

 

Κάντε κλικ στους πιο κάτω συνδέσμους για το Ιστορικό Αρχείο της Ε.Σ.Ο. ή κατεβάστε το από εδώ  (τελευταία ενημέρωση 10/09/2012)

ΙΣΤΟΡΙΑ