ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1ο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας 2021

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε από τη Γραμματεία του  Ανώτατου Συμβούλιου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), σε συνεργασία με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μαΐου 2021 το 1ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,  με τη συμμετοχή οκτώ (8) ομάδων από πέντε (5) Σώματα.

Ήταν μια νέα διοργάνωση που εντάχθηκε στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα του ΑΣΑΕΔ, ύστερα από πρόταση της Τεχνικής Επιτροπής του ΑΣΑΕΔ για το Σκάκι και έτυχε ευρείας αποδοχής από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού πήραν μέρος σ’ αυτήν  σαράντα (40) αθλητές, Αξιωματικοί και στρατεύσιμοι,  από  το Στρατό Ξηράς, τη Πολεμική Αεροπορία,  το Λιμενικό Σώμα, την  Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η σύνθεση των ομάδων ήταν τετραμελής, σύμφωνα με την προκήρυξη, με δυνατότητα ενός αναπληρωματικού. Ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα συμμετείχαν με δύο (2) ομάδες, ενώ η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα με μία (1).

Το σύστημα των αγώνων ήταν πουλ (έπαιξαν όλοι εναντίον όλων) σε  7 γύρους, με χρόνο σκέψης 15 λεπτά για όλη τη παρτίδα και προστιθέμενο χρόνο 5 δευτερολέπτων ανά κίνηση, από τη πρώτη κίνηση, για κάθε παίκτη. Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε στην διαδικτυακή σκακιστική πλατφόρμα Tornelo,  τηρώντας όλους τους κανονισμούς και τις πρακτικές  της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) για το διαδικτυακό σκάκι.

Οι ένστολοι αθλητές τήρησαν απόλυτα το Fair Play και έδωσαν πολύ ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες παρτίδες,  με αποτέλεσμα τα τρία μετάλλια να κριθούν στον τελευταίο και καθοριστικό γύρο.

Στην τελική κατάταξη πρώτευσε η πρώτη ομάδα του Στρατού Ξηράς που τελείωσε την διοργάνωση αήττητη (7 νίκες σε 7 αγώνες) με 14 βαθμούς. Την ομάδα αποτελούσαν οι :  Ανθυπολοχαγός (Ο) Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος (με 7/7 νίκες!), Συνταγματάρχης (ΥΙ) Μίχος Θωμάς, Στρατιώτης (ΔΒ) Σανδαλάκης Νικόλαος, Ανθυπολοχαγός (ΤΧ) Σουγκάκης Άγγελος και Στρατιώτης (ΕΠ) Κορώνας Βασίλειος-Μάριος (με τη σειρά που ήταν στις σκακιέρες)

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας με 11 βαθμούς, έχοντας στην σύνθεσή της: τον Υπαστυνόμο Β΄ Παυλίδη Αναστάσιο , την  Αστυφύλακα Παυλίδου Αικατερίνη, τον Αρχιφύλακα Τσιλουχά Βασίλειο, τον Αστυφύλακα Κουβελάκη Κωνσταντίνο και τον Δόκιμο Υπαστυνόμο Δερμεντζή Ευθύμιο (με τη σειρά που ήταν στις σκακιέρες)

Τρίτη ήταν η πρώτη ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με  10 βαθμούς. Την ομάδα αποτελούσαν οι:  Επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Μουρούτης Κωνσταντίνος, Σμηναγός (Ο) Νικομάνης Ανδρέας, Επισμηναγός (ΕΑ) Σιτζάκης Ευστράτιος και Επισμηναγός (ΥΚ) Χατζηγεωργίου Μιχαήλ (με τη σειρά που ήταν στις σκακιέρες).

Η Τελική κατάταξη έχει ως εξής:

  1. Στρατός Ξηράς 1  14 βαθ.
  2. Ελληνική Αστυνομία 11 βαθ.
  3. Πολεμικής Αεροπορία 1 10 βαθ.
  4. Πυροσβεστικό Σώμα 9  βαθ.
  5. Πολεμικής Αεροπορία 2 5  βαθ.
  6. Λιμενικό Σώμα 1 4  βαθ.
  7. Στρατός Ξηράς 2  3  βαθ.
  8. Λιμενικό Σώμα 2 0  βαθ.

Επικεφαλής Διαιτητής της διοργάνωσης ήταν ο Μόνιμος Υπάλληλος (Α’) της Πολεμικής Αεροπορίας, Διεθνής Διαιτητής και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ  Τάκης Νικολόπουλος , Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Σκακιού του ΑΣΑΕΔ, με Διευθυντή Αγώνων τον Υπαστυνόμο Β΄ Σπύρο Νταλαμπίρα, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Σκακιού του ΑΣΑΕΔ.  Διαιτητής στην διοργάνωση ήταν επίσης η Διεθνής Διαιτητής Ανδρικοπούλου Έφη, που είχε και την επιμέλεια της σκακιστικής πλατφόρμας και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά χωρίς κανένα απολύτως τεχνικό ή άλλο πρόβλημα.

Στις τελετές έναρξης και λήξης παραβρέθηκε ο Τμηματάρχης Αθλητισμού του ΑΣΑΕΔ, Αντιπλοίαρχος (Ο) Γιώργος Μαργιωλάκης ΠΝ, που απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και τόνισε την σημαντική αξία του σκακιού και την ιδιαίτερη σημασία των αγώνων αυτών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ΑΣΑΕΔ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΑΣΑΕ∆, που συμπεριέλαβε ακόμα μια διοργάνωση του σκακιού στο πρόγραμμα των ετήσιων αθλητικών του αγώνων, θέτοντας τις βάσεις για πολλαπλές συμμετοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας σε  παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις.

Αποτελέσματα: http://chess-results.com/tnr561060.aspx?lan=1