Αριθ. Πρωτ. 88690/25-01-2011
39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2011
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Στα Πανελλήνια Ομαδικά πρωταθλήματα συμμετέχουν οι ομάδες των τριών εθνικών κατηγοριών (Α’ Εθνική, Β’ Εθνική και Γ’ Εθνική Κατηγορία) και των τοπικών κατηγοριών.
Στην τελική φάση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας για το 2011 θα συμμετάσχουν 34 ομάδες και οι σχετικές λεπτομέρειες διεξαγωγής του θα ρυθμιστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.
Τα υπόλοιπα Ομαδικά πρωταθλήματα θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο και η διοργάνωσή τους ανατίθεται στις Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές. Οι αγώνες θα ρυθμιστούν από την προκήρυξη της διοργανώτριας αρχής, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την παρούσα καθώς και με τον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. Οι αγώνες των περιφερειακών πρωταθλημάτων που δίνουν πρόκριση για την τελική φάση της Α’ εθνικής του 2011 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 04/04/2011. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα (Β’, Γ εθνικής και τοπικά) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι 02/10/2011.
Η αρχική κατάταξη των ομάδων για τα περιφερειακά πρωταθλήματα του 2011 προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομαδικών πρωταθλημάτων του 2010 όλων των κατηγοριών, όλης της χώρας.
Η παρούσα Γενική Προκήρυξη ισχύει για όλα τα ομαδικά πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) και για όλες τις προκριματικές φάσεις που αναλαμβάνουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές .
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Η τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί από 03 έως 08 Ιουλίου 2011 με ελβετικό σύστημα 7 γύρων και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σχετική συμπληρωματική προκήρυξη.
Για τα υπόλοιπα ομαδικά πρωταθλήματα που θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο, η κατανομή των ομάδων σε κατηγορίες και ομίλους καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτριών Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών.
Μεταβολή του προγράμματος και ειδικότερα αναβολή αγώνων μπορεί να γίνει μόνο για πολύ σημαντικό λόγο. Ειδικά για την τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας τη σχετική απόφαση παίρνει το Δ.Σ. της ΕΣΟ ή εξουσιοδοτημένο όργανο (Εφορεία Αγώνων, Διευθυντής Αγώνων κλπ).
3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Τα ομαδικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα διεξάγονται βάσει του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και βάσει των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων αυτού.
3.1 Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ και με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ (Κ.Α. άρθρο 1.22)
3.2 Τα θέματα που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων ή άλλους Κανονισμούς ρυθμίζονται από την προκήρυξη των αγώνων (Κ.Α. άρθρο 1.23).
3.3 Ερμηνεία ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού γίνεται από το ΔΣ της ΕΣΟ, μέσα στο πνεύμα των Κανονισμών. Οι ερμηνείες ή συμπληρώσεις ισχύουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση όπου ενσωματώνονται στους Κανονισμούς όπως έχουν ή με τροποποιήσεις (Κ.Α. άρθρο 1.24).
3.4 Το ΔΣ της ΕΣΟ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει προκηρύξεων που εκδίδονται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες (συμπληρωματικές προκηρύξεις μέχρι και δύο ημέρες) πριν από την έναρξη των αγώνων. Στις προκηρύξεις αυτές θα αναφέρονται όλα τα τεχνικά θέματα των πρωταθλημάτων και ότι άλλο κρίνει σκόπιμο το ΔΣ. Οι προκηρύξεις, με την έκδοσή τους, θα αποτελούν μέρος του Κανονισμού Αγώνων και θα έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου (Κ.Α. άρθρο 2).
3.5 Για κάθε διοργάνωση που γίνεται με την έγκριση της ΕΣΟ, θα πρέπει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις των αγώνων της διαδικασίες αντίστοιχες με όσα προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό Κ.Α. άρθρο 2.1).
4. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Α’ ΕΘΝΙΚΗ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α’ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 09/05/2011. Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής: πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της παρούσας προκήρυξης. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΘΧ και μετά από αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΝΑ μέχρι και την 7η θέση της βαθμολογίας. Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 16/5/2011. Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης. και συνοδεύεται υποχρεωτικάαπό κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 €στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13. Το ποσόν της εγγυήσεως επιστρέφεται άμεσα στο σωματείο τις πρώτες ημέρες των αγώνων με την επιβεβαίωση της συμμετοχής του, ενώ αντίθετα σε περίπτωση που δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.
β) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (προκριματικοί όμιλοι Α’ εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά)
Για όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά πρωταθλήματα οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται όπως ορίζουν οι σχετικές προκηρύξεις των διοργανωτών.
5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.
Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:
5.1 Σε αγώνες που διεξάγονται σε έδρες σωματείων (πχ κάθε Κυριακή – περιφερειακά πρωταθλήματα) και όχι συγκεντρωτικά σε ένα μέρος, για να αγωνισθούν οι σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλ. σε 4 σκακιέρες – 3 παρόντες, σε 6 σκακιέρες – 4 παρόντες, σε 8 σκακιέρες – 5 παρόντες, σε 10 σκακιέρες – 6 παρόντες, σε 12 σκακιέρες – 8 παρόντες). Στην αντίθετη περίπτωση, λειτουργούν τα χρονόμετρα τους χωρίς να έχουν δικαίωμα να παίξουν κίνηση μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παρόντων.
5.2 Μηδενίζονται μετά πάροδο μιας ώρας από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες που δεν έχουν προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο. Αν δεν έχουν προσέλθει οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (βλέπε 5.1), τότε μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην περίπτωση αυτή κενές θεωρούνται οι σκακιέρες των παικτών που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.
5.3 Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει στο διαιτητή τη σύνθεση του μέχρι την καθορισμένη ώρα για την έναρξη των αγώνων, τίθενται σε λειτουργία τα χρονόμετρα των σκακιστών του χωρίς αυτοί να έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν πριν δοθεί η σύνθεση.
5.4 Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την προϋπόθεση oτι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα. Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή με καθυστέρηση, οι παίκτες του υπεύθυνου σωματείου θα χρεωθούν στα χρονόμετρά τους τον αντίστοιχο χρόνο της τυχόν καθυστέρησης στην έναρξη των αγώνων.
5.5 Μετά τον έλεγχο του διαιτητή ή και παράλληλα ασκείται υποχρεωτικά ο ίδιος έλεγχος και από τους αρχηγούς των δύο ομάδων.
5.6 Ο διαιτητής και οι δύο αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων, υπογράφουν υποχρεωτικά στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο της νομιμότητας συμμετοχής των παικτών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.
5.7 Δεν αρχίζουν οι αγώνες πριν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι νομιμότητας συμμετοχής και κανονικότητας της σύνθεσης από τον Διαιτητή και τους αρχηγούς των ομάδων..
5.8 Αν για οποιονδήποτε λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων , διαπιστωθεί αντικανονικότητα συμμετοχής ή σύνθεσης, το υπαίτιο σωματείο καλείται να αποκαταστήσει αμέσως την αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.
5.9 Ο διαιτητής δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την συμμετοχή παίκτη που:
5.9.1 Δεν έχει προσκομίσει το Δελτίο του Αθλητικής Ιδιότητας και Υγείας Αθλητή. Το δελτίο αυτό θεωρείται κανονικό αν φέρει όλες τις σχετικά προβλεπόμενες υπογραφές και σφραγίδες ιατρού και σωματείου.
5.9.2 Δεν είναι στη σκακιέρα που προβλέπεται από τη σύνθεση των ομάδων.
5.10 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.
5.11 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.
5.12 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.
Στη συμπληρωματική προκήρυξη για την τελική φάση του πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα θέματα διαιτησίας.
6. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ
6.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές.
6.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.
6.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.
6.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE (C.06.15) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.
7. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Όπως προβλέπει το άρθρο 7, “ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
8. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ .
Προκειμένου για ομαδικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη των αγώνων.
Για το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής το παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 90 Euro και μπορεί να κατατίθεται είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.) είτε στο Διευθυντή Αγώνων.
Καθήκοντα “Διευθυντή Αγώνων” με την έννοια των άρθρων 1.21-1.25 του Κανονισμού Αγώνων ασκεί το Δ.Σ. της ΕΣΟ (ή εξουσιοδοτημένο φυσικό/νομικό πρόσωπο).
Για τα περιφερειακά πρωταθλήματα των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών ισχύουν τα παραπάνω εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτών.
9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Όπως προβλέπει το άρθρο 11, “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
10. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας είναι 8μελής:
– 1η – 3η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
– 4η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
– 5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νεανίδων (-18, γεννημένη μετά την 1/1/1993),
– 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/1995),
– 7η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία εφήβων-νεανίδων (-18,γεν/νος-η μετά την 1/1/1993),
– 8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/1999).
Τα υπόλοιπα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα του 2011 θα διεξαχθούν με συνθέσεις που καθορίζονται με αποφάσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Συγκεκριμένα:
1) Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού διασυλλογικών πρωταθλημάτων (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) τα ομαδικά πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών (Β’ και Γ’ εθνικής) που διοργανώνουν οι ενώσεις και τ.επιτροπές διεξάγονται υποχρεωτικά με τη «θεμελιώδη» ή βασική σύνθεση που προβλέπεται για την Α’ εθνική κατηγορία ή με «διευρυμένη» σύνθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις σκακιέρες της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης (άρθρα 2.2 και 2.5).
2) Με απόφαση του ΔΣ της 27/11/2010, η προαναφερόμενη δυνατότητα για διεύρυνση της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης της Α’ εθνικής (από 8 σε 10 ή 12 σκακιέρες) επεκτείνεται και στους ομίλους που δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας.
3) Διευκρινίζεται ότι δεν νοείται υποχρεωτική σκακιέρα σε κατηγορία όπου δεν υπάρχει ατομικό πρωτάθλημα (άρα επιτρέπονται άνδρες, γυναίκες, Κ-20,Κ-18,Κ-16,Κ-14,Κ-12) ούτε σε κατηγορία ηλικιών μικρότερη από τις κατηγορίες ης Α’ Εθνικής (άρα, δεν επιτρέπονται Κ-10 και Κ-8).
4) Σε κάθε περίπτωση που δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται εθνικά και φυσικά δεν μπορούν να δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας.
Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 5η και κάτω), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.
Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 31/03/2011. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 3η (όχι στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήσηενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:
ΕΛΟ FIDE |
ΠΑΡΑΒΟΛΟ |
Μέχρι 2400 |
90 Euro |
2401-2500 |
120 Euro |
2501-2600 |
150 Euro |
2601-2700 |
180 Euro |
2701-2800 |
210 Euro |
Κ.ο.κ. |
Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 3η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ τηςFIDE.
Τα σωματεία που θα αγωνιστούν την τελική φάση της Α’ Εθνικής και επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 27/05/2011 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη, δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.
Στα περιφερειακά πρωταθλήματα (προκριματικά ‘Α εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά) για την κατάταξη των αθλητών και αθλητριών στις γενικές σκακιέρες ισχύουν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) άρθρο 2.2.2.
Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.
Ειδικά για την τελική φάση της Α’ Εθνικής και σε ότι αφορά την κατάταξη των σκακιστών και σκακιστριών (Ελλήνων και αλλοδαπών) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 3η) ισχύουν τα εξής:
Η σειρά των σκακιέρων (1η έως και 3η) καθορίζεται από τη «Βασική Σύνθεση» που καταθέτουν οι ομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη.
Η «Βασική Σύνθεση» μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 16 σκακιστές-στριες με οποιαδήποτε σειρά (ανεξάρτητα από βαθμό αξιολόγησης) με τους εξής περιορισμούς:
Καμία «γενική» σκακιέρα δεν μπορεί να υπερτερεί περισσότερες από 100 μονάδες ΕΛΟ (ισχύει ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης σύμφωνα με την λίστα της FIDE-ΜΑΪΟΣ 2011) από την αμέσως προηγούμενή της. (π.χ. αν στην 1η θέση δηλωθεί σκακιστής-τρια με ΕΛΟ 2400 στην 2η θέση δεν μπορεί να δηλωθεί σκακιστής-στρια με ΕΛΟ μεγαλύτερο του 2500 κοκ για κάθε δυάδα «γενικών» σκακιέρων.
Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός (ισχύει η διαφορά των 100 μονάδων). Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.
Η σειρά αυτή παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.
Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2012).
11. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Όπως προβλέπει το άρθρο 4, “ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
Ειδικά για τους αγώνες στην τελική φάση της Α’ Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE τροποποιείται η παράγραφος 4.1.1 ως εξής:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο μιας ώρας από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Όπως προβλέπει το άρθρο 3, “ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).
Eιδικά για την τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας ισχύουν τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας που προβλέπονται στην συμπληρωματική προκήρυξη.
13. ΑΝΟΔΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Η τελική φάση της Α’ Εθνικής του 2011 θα διεξαχθεί με ελβετικό 7 γύρων (σύστημα σκακιστικής Ολυμπιάδας) και έχουν δικαίωμα συμμετοχής 34 ομάδες ως εξής:
α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 38ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας του 2010.
1. ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
2. ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
3. ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
4. ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
5. ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
7. ΑΕΚ
8. ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
9. ΛΠ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
10. ΣΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
11. ΕΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
12. ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
13. ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
14. ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ
15. ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
16. ΣΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ
17. ΣΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
18. ΣΑ ΓΑΖΙΟΥ
19. ΣΟ ΙΚΑΡΙΑΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ»
20. ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ
Αν κάποια από τις προαναφερόμενες ομάδες θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση/Τ.Επιτροπή που ανήκει.
β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας των ενώσεων – τ.επιτροπών του 2011.
Τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη των εξόδων συμμετοχής των ομάδων (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή) για την τελική φάση της α’ εθνικής κατηγορίας, οι σχετικές οργανωτικές λεπτομέρειες, καθώς και όποια αλλαγή αφορά στα πρωταθλήματα της Α’ εθνικής για το 2012, θα καθορισθούν από τη συμπληρωματική προκήρυξη.
Οι Ένώσεις και Τ.Επιτροπές σύμφωνα με τις ανάγκες, τον αριθμό και τη δυναμικότητα των σωματείων τους μπορούν να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα τους ως εξής:
- Σε διακριτές κατηγορίες όπου η ανώτερη σε δυναμικότητα θα δίνει πρόκριση για την τελική φάση της Α΄ εθνικής ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προβλέπεται σύστημα ανόδου – υποβιβασμού.
- Σε ενιαίο όμιλο που θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες και η πρώτη-ες θα προκρίνονται για την τελική φάση της Α’ εθνικής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν με τη 8μελή βασική σύνθεση της Α’ εθνικής ή με διευρυμένη αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 10 της παρούσας προκήρυξης.
Η κατανομή των θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση/Τ.Επιτοπή έχει ως εξής:
A/Α |
Ε ν ω σ η |
Προκρίσεις |
|
Τοπ.Επιτροπή |
|
1 |
Ε.Σ.Σ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ |
3 |
2 |
Ε.Σ.Σ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ.ΧΑΛΚ. |
2 |
3 |
Ε.Σ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ |
1 |
4 |
Ε.Σ.Σ. ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔ.ΘΡΑΚΗΣ |
1 |
5 |
Ε.Σ.Σ. ΚΕΝΤΡ.ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
1 |
6 |
Ε.Σ.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. |
1 |
7 |
Ε.Σ.Σ.ΠΕΡ.ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ |
1 |
8 |
Τ.Ε.Σ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ |
1 |
9 |
Τ.Ε.Σ.Σ.ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ |
1 |
10 |
Τ.Ε.Σ.Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ |
1 |
11 |
Τ.Ε.Σ.Σ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ |
1 |
Συνολικά 14 θέσεις.
Εάν σε κάποια Ένωση/Τοπική Επιτροπή δεν υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ομάδων (4 ομάδες/διπλές συναντήσεις) για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας με την 8μελή βασική σύνθεση (ή με διευρυμένη αυτής σε 10 ή 12 σκακιέρες), τότε ελάχιστη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι ότι ο πρωταθλητής της περιοχής έδωσε τουλάχιστον 2 αγώνες σε τοπικό επίπεδο με τη 8μελή βασική σύνθεση που ισχύει για την τελική φάση της Α’ Εθνικής.
Η κατάταξη των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, εθνικές και τοπικές γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ |
|
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
|
|
|
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ |
|
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ |