Αριθ. Πρωτ 90202/19-12-2011
30ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) προκηρύσσει το 30ο Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο για το 2012.
2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:
α. Περιφερειακά Κύπελλα
β. Μπαράζ
γ. Τελική φάση
Τα περιφερειακά Κύπελλα θα διεξαχθούν με ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 13/05/2012 (το ομαδικό κύπελλο της ΕΣΣΝΑ θα ολοκληρωθεί στις 27/5/2012). Επίσης ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών είναι ο ορισμός του προγράμματος των αγώνων. Ο νικητής κάθε Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.
Τα Μπαράζ θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 10-06-2012 και Κυριακή 17-06-2012.
Στην πρώτη φάση των μπαράζ (12 ομάδες) θα συμμετάσχουν οι 7 Κυπελλούχοι των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών (όπως προβλέπεται παρακάτω, άρθρο 22) καθώς και η κυπελλούχος ομάδα του 2011 Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ. Στην επόμενη φάση (8 ομάδες), στους προκριμένους θα προστεθούν οι Κυπελλούχοι της ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ/κης-Χαλκιδικής, ΕΣΣ ΑΜ Θράκης και ΕΣΣ Κρήτης του 2012.
Η τελική φάση (final four) θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές (Πέμπτη 28-06-2012 και Παρασκευή 29-06-2012).
Ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται η 11:00 (Κυριακές).
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην αρμόδια Ένωση/Τοπική Επιτροπή. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Ένωση/Τοπική Επιτροπή και τη διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για τους εντός έδρας αγώνες.
4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.
Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
Τα σωματεία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και όσα αγωνίζονται σε προκριματικούς ομίλους για την Α’ εθνική (ΠΟΑ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν μόνο αλλοδαπό σκακιστή (κοινοτικό ή μη). Στην περίπτωση που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μη κοινοτικό αλλοδαπό σκακιστή θα πρέπει να το αναφέρουν στη δήλωση συμμετοχής πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών τους παραθέτοντας και το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου σκακιστή καθώς και το FIDE ID του.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:
ΕΛΟ FIDE |
ΠΑΡΑΒΟΛΟ |
Μέχρι 2400 |
90 Euro |
2401-2500 |
120 Euro |
2501-2600 |
150 Euro |
2601-2700 |
180 Euro |
2701-2800 |
210 Euro |
κ.ο.κ. |
Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.
Τα σωματεία της Α’ Εθνικής και των ΠΟΑ που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη πρόθεση συμμετοχής του στις αρμόδιες Ενώσεις/Τ.Επιτροπές πριν την έναρξη των τοπικών περιφερειακών κυπέλλων με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής (για τους μη κοινοτικούς) είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.
Η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου (2012) για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.
Για λόγους ίσης αντιμετώπισης των ομάδων δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς σκακιστές, παρότι τους είχαν δηλώσει ή αν δεν είχαν δηλώσει καθόλου, να τους δηλώσουν ή να τους αντικαταστήσουν με νέα δήλωση που μπορεί να γίνει αποκλειστικά στη γραμματεία της ΕΣΟ, με κοινοποίηση στη αρμόδια Ένωση/Τ.Επιτροπή και μόνο στο χρονικό διάστημα από 16 έως 28/5/2012. Διευκρινίζεται ότι για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές (αφορά μόνο τα σωματεία της Α’ Εθνικής και των ΠΟΑ) ισχύουν όσα αναφέρονται για τα παράβολα συμμετοχής στις προηγούμενες παραγράφους με καταληκτική ημερομηνία τις 28/5/2012. Στην περίπτωση δήλωσης αντικατάστασης θα καταβάλλεται εκ νέου το παράβολο.
Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νέοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
5. ΧΡΩΜΑΤΑ
Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.
6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες μπαράζ και η τελική φάση (final four) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
Για τα περιφερειακά κύπελλα, καθώς για τη φάση των μπαράζ μεταξύ των ενώσεων –τ.επιτροπών, σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 1 ώρας από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται.
Για την τελική φάση (final four) ο προαναφερόμενος χρόνος αναμονής, ορίζεται στα 30 λεπτά. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).
7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).
8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν μετά από τα μπαράζ θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final four) του Κυπέλλου σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΟ.
9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
10. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Για όλες τις συναντήσεις της τελικής φάσης (ημιτελικά, μικρός και μεγάλος τελικός) προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα και με χρόνο σκέψης 10 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 10’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας γρήγορου σκακιού-ράπιντ. Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με νέα αντιστροφή χρωμάτων και με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 3’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς. Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. Σε όλες τις συναντήσεις οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στον κανονικό αγώνα. Αν και οι δύο συναντήσεις λήξουν ισόπαλες τότε εφαρμόζεται το κριτήριο Βερολίνου (άρθρο 9) στα αποτελέσματα της κανονικής συνάντησης.
11. ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Τα ζευγάρια προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή όπου αυτό υπαγορεύεται από οικονομικούς, γεωγραφικούς και άλλους λόγους αλλιώς με ελεύθερη κλήρωση. Τα ζευγάρια προκύπτουν με ελεύθερη κλήρωση από την φάση των 8 ομάδων (2ος γύρος των μπαράζ) και στο final four ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Οι κληρώσεις των Περιφερειακών Κυπέλλων γίνονται με ευθύνη της αρμόδιας Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.
12. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.
Στον 1ο γύρο των μπαράζ για τον καθορισμό του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) ισχύει η εναλλαγή «χρώματος» με βάση τον 1ο των μπαράζ του 2011 καθώς και εξισορρόπηση χρώματος όπου μπορεί να εφαρμοστεί αλλιώς γίνεται κλήρωση.
13. ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ
Η κλήρωση για κάθε αγωνιστική (Κυριακή) θα γίνεται, εάν είναι δυνατόν, την αμέσως προηγούμενη Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής παρουσία εκπροσώπων. Σε περίπτωση ενδιάμεσων γύρων η κλήρωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα.
14. ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του Αγώνα πριν την Κυριακή ή σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.
15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ
Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.
16. ΕΔΡΑ FINAL FOUR
To final four θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.
17. ΠΡΟΚΡΙΣΗ
Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή τηλεγράφημα της στην Ένωση/Τοππική Επιτροπή το αποτέλεσμα του αγώνα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ή τηλεγραφικής ειδοποίησης αποτελεί ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την κλήρωση του επόμενου γύρου.
18. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ
Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
19. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. της αρμόδιας Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ.
Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων και αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή (Ορισμός άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα που ματαιώθηκε). Για την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ. θα πρέπει σε κάθε γύρο να ορίζουν και εφεδρικούς Διαιτητές που θα είναι στην άμεση διάθεση τους.
20. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro.
21. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ
Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπικών Επιτροπών με ευθύνη των σωματείων.
22. ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΕΝΩΣΕΩΝ – Τ.ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στα μπαράζ του κυπελλούχου κάποιας ένωσης – τ. επιτροπής, αναπλήρωση της κενής θέσης μπορεί να γίνει μόνο εγγράφως μέχρι τις 28/05/2012 και τελεί υπό την έγκριση της ΕΣΟ.
ΜΠΑΡΑΖ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ FINAL FOUR
1ος ΓΥΡΟΣ 10/06/2012 |
|
2ος ΓΥΡΟΣ 17/06/2012 |
|
FINAL FOUR 28-29/06/2012 |
|
|
|||
ΤΕΣΣΑΣ (Λ) – ΤΕΣΣΑΙΓ(Μ) |
1 |
ΝΙΚΗΤΗΣ 3 (Λ) – ΝΙΚΗΤΗΣ 1 (Μ) |
ΝΙΚΗΤΗΣ |
|
ΕΣΣΠ (Λ) – ΕΣΣΠΕΠ (Μ) |
3 | |||
|
|
|
||
ΤΕΣΣΘ (Λ) – ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ(Μ) |
2 |
ΝΙΚΗΤΗΣ 2 (Λ) – ΕΣΣΚ (Μ) |
ΝΙΚΗΤΗΣ |
|
ΕΣΣΚΕΔΥΜ (Λ) – ΤΕΣΣΔΕ (Μ) |
4 |
ΕΣΣΘΧ (Λ) – ΝΙΚΗΤΗΣ 4 (Μ) |
ΝΙΚΗΤΗΣ |
|
|
|
|
||
|
ΕΣΣΑΜΘ (Λ) – ΕΣΣΝΑ (Μ) |
ΝΙΚΗΤΗΣ |
||
(Λ) = ΛΕΥΚΑ, (Μ) = ΜΑΥΡΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 11 της παρούσας προκήρυξης, οι συναντήσεις του 2ου γύρου (φάση των 8), καθορίσθηκαν με ελεύθερη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ (11.12.2011). Στην ίδια συνεδρίαση καθορίσθηκαν με κλήρωση και τα χρώματα της συνάντησης Κυπελλούχος ΤΕΣΣΘ – ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των σωματείων που κληρώθηκαν με τα λευκά εκτός αν τα σωματεία συμφωνήσουν εγγράφως να αγωνιστούν σε ουδέτερη έδρα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ |
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
|
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ |