Κεντρική σελίδα | Ιστορία | Ειδήσεις | Κανονισμοί | Καλεντάρι | Βαθμοί ELO | Ενώσεις - Σωματεία | Σχολικό Σκάκι | Επικοινωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ-ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2010
(ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

Αριθ. Πρωτ. 86579/12.11.2009



1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 42ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και το 33o Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 20 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1990 και μετά και έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

2. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Οι μέχρι σήμερα παροχές σε διακρινόμενους αθλητές σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν.2009/92 παύουν να ισχύουν αφού το συγκεκριμένο άρθρο καταργήθηκε από το νέο αθλητικό νόμο Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος 3708/08.10.2008 (ΦΕΚ 210/ΤΕΥΧΟΣ Α’/8.10.2008) προβλέπει στο άρθρο 34 παροχές σε διακρινόμενους αθλητές. Ειδικότερα, στην παρ. 10 υποπεριπτώσεις α,β,γ προβλέπονται παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών μέχρι των 20 ετών με απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της διάκρισης ότι στους αγώνες της τελικής φάσης θα συμμετέχουν αθλητές από τουλάχιστον 16 (διαφορετικά) σωματεία ή όπου υπάρχουν όρια πρόκρισης (προκριματικά) ο αριθμός των απαιτούμενων σωματείων της τελικής φάσης μειώνεται στα 8 τουλάχιστον σωματεία.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2

Ματς 4 Παρτίδων

3-4

Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-10

Κυκλικό σύστημα (πουλ)

11-19

Ελβετικό 7 γύρων

≥20

Ελβετικό 9 γύρων


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ (αρ. 03/2009), ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.


4. ΤΟΠΟΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Περιστέρι με συνδιοργανωτές την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και το Δήμο Περιστερίου και οι λεπτομέρειες Θα καθορισθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους που επιθυμούν να λάβουν μέρος, μέχρι και τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 στη Γραμματεία της ΕΣΟ.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

Οι 5 πρώτοι της τελικής κατάταξης του κάθε πρωταθλήματος θα επιδοτηθούν από την ΕΣΟ με το ποσό των 200 € έκαστος με την προϋπόθεση ότι κατοικούν εκτός των ορίων του Νομού Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων για σκακιστή που αποχωρεί από πρωταθλήματα ή διεθνή τουρνουά ή παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, η ΕΣΟ έχει το δικαίωμα να αποκλείει τη συμμετοχή του από τα πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς καθώς και από τα διεθνή τουρνουά.



6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).


7. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ και οι διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.

8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων για κυκλικό σύστημα, η ισοβαθμία στην 1η θέση διατηρείται, τότε για την ανάδειξη του πρωταθλητή-τριας θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα).


9. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.


10. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΣΟ.

Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.


11. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο       02 Ιανουαρίου   2010

Άφιξη συμμετεχόντων

 

Κυριακή       03 Ιανουαρίου   2010

Κληρώσεις

14:30

Κυριακή       03 Ιανουαρίου   2010

Τελετή Έναρξης

16:00

Κυριακή       03 Ιανουαρίου   2010

1ος Γύρος

16:30

Δευτέρα       04 Ιανουαρίου   2010

2ος Γύρος

09:30

Δευτέρα       04 Ιανουαρίου   2010

3ος Γύρος

16:30

Τρίτη           05 Ιανουαρίου   2010

4ος Γύρος

16:30

Τετάρτη       06 Ιανουαρίου   2010

5ος Γύρος

09:30

Τετάρτη       06 Ιανουαρίου   2010

6ος Γύρος

16:30

Πέμπτη        07 Ιανουαρίου   2010

7ος Γύρος

16:30

Παρασκευή   08 Ιανουαρίου   2010

8ος Γύρος

16:30

Σάββατο       09 Ιανουαρίου   2010

9ος Γύρος

09:30

Σάββατο       09 Ιανουαρίου   2010

Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων

15:30


12. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Ο πρωταθλητής του 42ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και η πρωταθλήτρια του 33ου Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών προκρίνονται για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Ατομικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του 2011.

13. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Eπιστροφή στην αρχή της σελίδας  •  Επιστροφή στη σελίδα των Προκηρύξεων

copyright © 2003, All rights reserved. Powered by GALANIS SPORTS DATA