Κεντρική σελίδα | Ιστορία | Ειδήσεις | Κανονισμοί | Καλεντάρι | Βαθμοί ELO | Ενώσεις - Σωματεία | Σχολικό Σκάκι | Επικοινωνία

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2005
(8, 10, 12, 14, & 16 ΕΤΩΝ)

 Αριθ. Πρωτ. 77223/24-01-2005


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2005 τα οποία θα διεξαχθούν σε πέντε κατηγορίες ηλικιών. Οι κατηγορίες σύμφωνα με τα όρια ηλικίας (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:

Α) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ

 

 

 

Κατηγ.

Ημερομηνία γέννησης

23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ16)

Κ/16

Από 1/1/1989 και μετά

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ14)

Κ/14

Από 1/1/1991 και μετά

14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ12)

Κ/12

Από 1/1/1993 και μετά

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ10)

Κ/10

Από 1/1/1995 και μετά

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ08)

Κ/08

Από 1/1/1997 και μετά

 

 

 

Β) ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

 

 

 

Κατηγ.

Ημερομηνία γέννησης

17ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16)

Κ/16

Από 1/1/1989 και μετά

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ14)

Κ/14

Από 1/1/1991 και μετά

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ12)

Κ/12

Από 1/1/1993 και μετά

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ10)

Κ/10

Από 1/1/1995 και μετά

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ08)

Κ/08

Από 1/1/1997 και μετά


2. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
Οι παροχές σε διακρινόμενους αθλητές σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν.2009/92 σε συνδυασμό με την παράγραφο 23 του άρθρου 34 του Ν.2725/99 αφορούν στους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Παίδων Κ/16 και Κορασίδων Κ/16.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

Α. Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.
Β. Τελικοί Αγώνες. 


Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 29 Μαΐου 2005. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.

Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Εξαιρετικές περιπτώσεις εξετάζονται από το ΔΣ της ΕΣΟ μετά από έγγραφο αίτημα των ενδιαφερομένων και οπωσδήποτε πριν από την διεξαγωγή των αγώνων. Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ. 

Ελάχιστη προϋπόθεση για τη πραγματοποίηση των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 4 αθλητών και η διεξαγωγή τουλάχιστον 5 αγώνων. Εάν δεν συντρέχει η προϋπόθεση αυτή, τα πρωταθλήματα θα συγχωνεύονται με μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας πρωτάθλημα με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων.


4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ
Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα και αφορούν στο σύνολο και των 10 πρωταθλημάτων. 

Α/Α

ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΝΕΟΙ

ΝΕΑΝΙΔΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ

1

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

27

11

38

2

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

13

5

18

3

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΘΡΑΚΗΣ

8

3

11

4

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

8

2

10

5

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

19

7

26

6

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡ. & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

8

3

11

7

ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

4

2

6

8

ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2

1

3

9

ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2

1

3

10

ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

2

1

3

11

ΤΕ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

2

1

3

 

ΣΥΝΟΛΑ

95

37

132



Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης ανά προκριματικό πρωτάθλημα σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι το γυναικείο σκάκι θα πρέπει να απορροφήσει τουλάχιστον το 25% των θέσεων. 

Απευθείας πρόκριση δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2004 στην ίδια κατηγορία (εφόσον το επιτρέπει το όριο ηλικίας) ή στην αμέσως μεγαλύτερη. Σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής πρωταθλητών ή πρωταθλητριών του 2004 οι θέσεις θα περιέρχονται στις Ενώσεις και στις Τοπικές Επιτροπές στις οποίες ανήκαν οι συγκεκριμένοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες κατά το έτος 2004. Το σύνολο των θέσεων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών 2004 είναι 10.

Επίσης απευθείας ονομαστική πρόκριση δικαιούνται οι πρωταθλητές της Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού του 16ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος σε αγόρια και κορίτσια (σύνολο 5 αγόρια και 5 κορίτσια). 

Το γενικό σύνολο των προκρινομένων από όλες τις θέσεις είναι 152.

5. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Θα καθορισθούν με συμπληρωματική προκήρυξη. 

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2005 στη Γραμματεία της ΕΣΟ με παράλληλη κοινοποίηση στους διοργανωτές
Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν, α) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους, β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση να καταβάλουν στην Γραμματεία της ΕΣΟ ή στο λογαριασμό ταμιευτηρίου Αριθ. 080/480580-13 που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα, παράβολο 30 Euro εφόσον έχουν αγωνιστεί στους προκριματικούς ή παράβολο 60 Euro εφόσον δεν αγωνίσθηκαν σε αυτούς. 
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων. ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 06-06-2005 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.


7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2

Ματς 4 Παρτίδων

3-4

Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-10

Κυκλικό σύστημα (πουλ)

11-20

Ελβετικό 7 γύρων

≥21

Ελβετικό 9 γύρων



Σε κάθε κατηγορία θα διεξαχθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ πρωτάθλημα.


8. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 15 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο παίκτης, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.


9. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ 
Θα οριστούν από το Γραφείο Διαιτησίας της ΕΣΟ. 


10. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ 
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. 

Ειδικά σε περίπτωση ισοβαθμίας στην πρώτη θέση θα διεξαχθούν αγώνες μπαράζ αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου με χρόνο σκέψης 15 λεπτά και πρόσθεση 10 δευτερολέπτων ανά κίνηση για τον κάθε σκακιστή-τρια για την ολοκλήρωση της παρτίδας.

Συγκεκριμένα:
Α. Σε ισοβαθμία δύο σκακιστών-τριών στην πρώτη θέση θα γίνει ματς τεσσάρων παρτίδων. 
Β. Αν υπάρξει ισοβαθμία τριών ή τεσσάρων σκακιστών-τριών, θα γίνει τουρνουά πούλ διπλών συναντήσεων.
Γ. Στην περίπτωση που οι ισόβαθμοι στην πρώτη θέση είναι περισσότεροι θα γίνει τουρνουά πουλ απλών συναντήσεων. 
Αν προκύψει νέα ισοβαθμία μετά τους αγώνες μπαράζ, θα ισχύσουν τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας με βάση τη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Όλες οι υπόλοιπες θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα
α) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
γ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
δ) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
ε) Ποσοστό βαθμών που επιτεύχθηκαν με τα μαύρα (% επί των παρτίδων με τα μαύρα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
α) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
β) Ποσοστό βαθμών που επιτεύχθηκαν με τα μαύρα (% επί των παρτίδων με τα μαύρα).
γ) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).



11. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 6.1.28 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελική.


12. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 
Υποβάλλονται έως και 1 ώρα μετά τη λήξη του γύρου. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία θα αποτελείται από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη. Από την επιτροπή θα εξαιρούνται όσα μέλη της έχουν σχέση με τους αθλητές που εμπλέκονται στην ένσταση και θα αντικαθίστανται από τα αναπληρωματικά. Η σύνθεση της επιτροπής θα καθορισθεί πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων με μέριμνα του Διευθυντή Αγώνων.
Το παράβολο ορίζεται στις 90 Euro και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.


13. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο       25 Ιουνίου        2005

Άφιξη συμμετεχόντων

 

Κυριακή        26 Ιουνίου        2005

Τελετή Έναρξης

16:00

Κυριακή        26 Ιουνίου        2005

1ος Γύρος

16:30

Δευτέρα        27 Ιουνίου        2005

2ος Γύρος

09:30

Δευτέρα        27 Ιουνίου        2005

3ος Γύρος

16:30

Τρίτη            28 Ιουνίου        2005

4ος Γύρος

16:30

Τετάρτη        29 Ιουνίου        2005

5ος Γύρος

09:30

Τετάρτη        29 Ιουνίου        2005

6ος Γύρος

16:30

Πέμπτη         30 Ιουνίου        2005

7ος Γύρος

16:30

Παρασκευή   01 Ιουλίου        2005

8ος Γύρος

16:30

Σάββατο       02 Ιουλίου        2005

9ος Γύρος

09:30

Σάββατο       02 Ιουλίου        2005

Τελετή ΛήξηςΑναχώρηση συμμετεχόντων

15:30


14. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Eπιστροφή στην αρχή της σελίδας  •  Επιστροφή στη σελίδα των Προκηρύξεων

copyright © 2003, All rights reserved. Powered by GALANIS SPORTS DATA