Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία
|Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1948 και είναι αναγνωρισμένη Αθλητική Ομοσπονδία από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από το 1968. Αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στις μαζικότερες Ομοσπονδίες που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας.
Η επίσημη ιστοσελίδα της είναι: www.chessfed.gr
Με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η ΕΣΟ έχει:
- 44.558 εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες ηλικίας από 5 έως 75 ετών
- 260 σκακιστικά σωματεία,
- 11 αναπτυξιακούς φορείς (Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές) που διαχειρίζονται και υλοποιούν τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΕΣΟ στην περιφέρεια
Η ΕΣΟ είναι μέλος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Federation Internationale Des Echecs, FIDE).
Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τη FIDE, έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας σημαντικές διοργανώσεις παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού επιπέδου, με μεγάλη οργανωτική επιτυχία, αναδεικνύοντας διεθνώς τη χώρα μας σε σημαντικό προορισμό αθλητικού τουρισμού. Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε αρκετές πόλεις διεξάγονται πληθώρα ισχυρών διεθνών τουρνουά στα οποία συμμετέχουν κορυφαίοι έλληνες και ξένοι σκακιστές. Διοργανωτές είναι σωματεία της ομοσπονδίας μας, με την αρωγή συνήθως της περιφερειακής ενότητας και των δημοτικών αρχών της περιοχής τους.
Το σκάκι στη χώρα μας
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ (http://www.chessfed.gr/archives/3205) περιλαμβάνει διοργανώσεις σε κάθε αναγνωρισμένη διεθνώς ηλικιακή κατηγορία για τους αθλητές και αθλήτριές της και τα σωματεία-μέλη της, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι προκηρύξεις που εκδίδει το ΔΣ και σύμφωνα με τη διαδικασία που ο νόμος και οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας ορίζουν . Συγκεκριμένα διεξάγονται:
- 20 πανελλήνιες ατομικές διοργανώσεις
- 6 πανελλήνιες ομαδικές
- Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών (ατομικό και ομαδικό) με τη συμμετοχή 10.000 μαθητών και μαθητριών ηλικίας 6 έως 17 ετών.
- Τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 8-16 ετών
- Το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας με τη συμμετοχή των 34 ισχυρότερων ομάδων με 500 σκακιστές και σκακίστριες
- Οι νεαροί διακριθέντες αθλητές μας επιβραβεύονται, όπως οι αθλητές όλων των αθλημάτων που καλλιεργούνται στη χώρα μας, και εξασφαλίζουν πριμοδότηση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 38 του ν. 4115/2013 (ΦΕΚ αριθ. 24/Α/30-1-2013).
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία
- Συγκροτεί τις εθνικές ομάδες όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων κατηγοριών και ηλικιών με τα κριτήρια που προβλέπουν οι κανονισμοί της και τις προετοιμάζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διοργανώσεις που διεξάγονται στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή στο πλαίσιο των αγωνιστικών προγραμμάτων της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), αλλά και της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης (ECU)
- Εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης και διάδοσης του αθλήματος με τη διοργάνωση πρωταθλημάτων, εκπονώντας συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα για τα σωματεία-μέλη της. Επιπρόσθετα, διοργανώνει αγωνιστικές εκδηλώσεις σε σχολεία (με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα σχολικά πρωταθλήματα πανελλαδικά συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες, ενώ περίπου 30.000 παιδιά διδάσκονται το σκάκι στα σχολεία τους), σε εργασιακούς χώρους πολιτών, σε χώρους ατόμων με ειδικές ανάγκες που χρήζουν κοινωνικής ένταξης, φυλακές κλπ.
- Μεριμνά για την εξασφάλιση προπονητικής στήριξης των εθνικών ομάδων και των κλιμακίων για τους επίλεκτους αθλητές της.
- Ορίζει και υποστηρίζει την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ), η οποία συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών στους αγώνες σκακιού. Φροντίζει για την κατάρτιση και την κατάλληλη επιμόρφωση των διαιτητών διοργανώνοντας κεντρικά και περιφερειακά σεμινάρια διαιτησίας.
- Διοικείται από 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία των κρατικών επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια, στόχος της είναι η εξασφάλιση χορηγιών και δωρεών για την κάλυψη του ετήσιου λειτουργικού και αγωνιστικού κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα πολύτιμη έχει αποδειχθεί η οικονομική στήριξη από τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη.
Επιτυχίες
Ένας σημαντικός αριθμός νεαρών σκακιστών μας ασχολείται σε συστηματική βάση με το σκάκι και διακρίνονται σε πανελλήνιες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις:
Οι πλέον πρόσφατες:
- Κατάκτηση του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Κορασίδων 2013 από την 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου
- Κατάκτηση 7ης θέσης από την Εθνική Ομάδα Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα της Βαρσοβίας το 2013, με χρυσό μετάλλιο από τον Βασίλη Κοτρωνιά για καλύτερη ατομική επίδοση στην 5η σκακιέρα.
- Κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ευρώπης Παίδων 2011 από τον 12χρονο Ευγένιο Ιωαννίδη
- Κατάκτηση του τίτλου της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Κορασίδων 2012 από την 13χρονη Αναστασία Αβραμίδου.
- Κατάκτηση 4ης θέση από την Εθνική Ομάδα Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ το 2005,
- Κατάκτηση της 6ης θέσης από την Εθνική Ομάδα Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων στην Προύσα το 2010, όπου μεταξύ άλλων πέτυχε εντυπωσιακές νίκες επί της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Ομάδας της Ρωσίας και επί της δύο φορές (2006 και 2008) νικήτριας της Σκακιστικής Ολυμπιάδας ομάδας της Αρμενίας !
- Κατάκτηση της 6ης θέσης από την Εθνική Ομάδα Παίδων – Κορασίδων στην Σκακιστική Ολυμπιάδα μέχρι 16 ετών που έγινε στη Κωνσταντινούπολη το 2012
- Κατάκτηση της 1ης θέσης από τις Εθνικές Ομάδες Παίδων – Κορασίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα μέχρι 16 ετών που έγινε στη Ρουμανία το 2010
- Κατάκτηση της 1ης θέσης από την Εθνική Παίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Σερβίας το 2011,
… και οι σημαντικότερες προγενέστερες
- Μαρία Κουβάτσου Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων το 1999,
- Χρήστος Μπανίκας 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1996, 1997, 1998,
3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων το 1996
- Στέλιος Χαλκιάς 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1997,
3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων το 1997, 1999
- Δημήτρης Μαστροβασίλης, 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων το 2000,
- Εθνική Παίδων 2η θέση στη Σκακιστική Ολυμπιάδα στη Μάλτα το 1994
- Στράτος Γρίβας Σκακιστική Ολυμπιάδα 1998 αργυρό μετάλλιο για την καλύτερη ατομική επίδοση στην 3η σκακιέρα.
Το σκάκι στα σχολεία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σκάκι είναι ένα άθλημα προσιτό σε παιδιά κάθε κοινωνικής ομάδας και θα μπορούσε να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, στην επίτευξη στόχων όπως η κοινωνική ενσωμάτωση, η καταπολέμηση των διακρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι βελτιώνει τις δεξιότητες ανάλυσης και λήψης αποφάσεων και ταυτόχρονα διδάσκει την αποφασιστικότητα, τη θετική στάση και την άμιλλα, έλαβε στις 15 Μαρτίου 2012 μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για το άθλημά μας και προς τούτο εξέδωσε παρότρυνση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενθαρρύνουν την καθιέρωση του προγράμματος «Σκάκι στο Σχολείο» στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψήφισμα υπέγραψαν 415 βουλευτές.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).
Πού μαθαίνω σκάκι
Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν αθλητικά – σκακιστικά σωματεία, που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΟ, και στα οποία όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το σκάκι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους. Σε μαθήματα σκακιού μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ήδη από την νηπιακή ηλικία. Πληροφορίες για τα σωματεία και τους υπευθύνους υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας www.chessfed.gr στο υποσέλιδο «Ενώσεις – Σωματεία».